Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Wyszkowie

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 3281926
  • Do końca roku: 241 dni
  • Do wakacji: 48 dni

Kontakt

07-200 Wyszków ul. Jana Matejki 5 Tel: 29 7423233

 

„DZIEŃ MARCHEWKI”

W ramach promocji zdrowego odżywiania 4.03.2016r. w naszej szkole odbył się „DZIEŃ MARCHEWKI”.

Na piątej godzinie lekcyjnej na sali gimnastycznej odbyła się wspólna konsumpcja przyniesionych przez uczniów marchewek oraz  można było dowiedzieć się, jakie korzyści przynosi jedzenie tych warzyw. Podczas spotkania uczniowie obejrzeli również film, który wymownie pokazał, dlaczego należy myć ręce. Na koniec spotkania odbył się pokaz układu tanecznego, zachęcającego do aktywności fizycznej, która pozwoli połączyć przyjemne z pożytecznym.

Jakie korzyści przynosi jedzenie marchwi?

Chrup ją, jeśli chcesz poprawić koloryt skóry – regularne jedzenie marchwi nadaje cerze lekko opalony odcień. Beta – karoten występujący w marchwi posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.

Marchew świetnie oddziałuje na żołądek, pomaga przy zaparciach, przynosi ulgę przy wzdęciach. Zapobiega też chorobom sercowo- naczyniowym.

Ważną zaletą beta - karotenu jest ochrona włókien kolagenowych, które z czasem ulegają w organizmie zniszczeniu, co z kolei sprawia, że skóra szybciej traci jędrność i pojawiają się zmarszczki. Krótko mówiąc, beta - karoten odmładza i regeneruje skórę. Dba także o oczy - poprawia widzenie, szczególnie o zmroku, chroni przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. Powinny o tym pamiętać osoby noszące szkła kontaktowe oraz korzystające z komputera.