„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” – w klasie III a i III b panie wychowawczynie Iwona Godleś i Agnieszka Postek przeprowadziły pierwszą edycję w roku 2017/2018 projektu żywieniowego skierowanego do klas 1-3 szkół podstawowych.
Celem projektu jest edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Nawyki żywieniowe kształtujące się i utrwalające w okresie dzieciństwa i młodości trudno zmienić w wieku dorosłym. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach to najlepszy sposób na budowanie u dzieci prawidłowych zwyczajów żywieniowych na całe życie. Na zajęciach poruszane były takie tematy jak: zasady prawidłowego żywienia, jak komponować śniadanie, pochodzenie jedzenia, sezonowość, smaki, kulinarne podróże, prawidłowe zachowanie przy stole, wspólne gotowanie i spożywanie posiłków. Dzieci mogły tez same przygotować pełnowartościowy posiłek w domu oraz uwiecznić na zdjęciu, kartce kolejne etapy przygotowywania posiłku. Podsumowaniem cyklu zajęć o zdrowym jedzeniu było przygotowanie pysznej i zdrowej sałatki owocowej lub jarzynowej na zajęciach w szkole. Program ten na pewno sprawi, że uczniowie przeniosą nawyki i cenne lekcje do domu oraz zachęci dzieci do przygotowywania samemu lub z najbliższymi wartościowych posiłków w domu.
Agnieszka Postek, Iwona Godleś