Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Wyszkowie

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 3283385
  • Do końca roku: 239 dni
  • Do wakacji: 46 dni

Kontakt

07-200 Wyszków ul. Jana Matejki 5 Tel: 29 7423233

 

DZIEŃ BANANA

W ramach promocji zdrowego odżywiania 11.03.2015r. w naszej szkole odbył się 

„DZIEŃ BANANA”. Na czwartej godzinie lekcyjnej na sali gimnastycznej odbyła się wspólna konsumpcja przyniesionych przez uczniów bananów oraz  można było dowiedzieć się jakie korzyści przynosi jedzenie tych owoców.

 

Jakie korzyści przynosi nam jedzenie bananów?

 

1.      Banany zawierają magnez zwany „minerałem antystresowym", wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.

2.      Banan jest skarbnicą wielu substancji odżywczych. To bogactwo minerałów. Na wyróżnienie zasługuje potas, mający zbawienny wpływ na serce oraz przyczyniający się do uregulowania ciśnienia krwi.

3.      Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek.

4.      W miąższu tych owoców znajduje się aminokwas egzogenny, tryptofan, który jest konieczny do wytworzenia serotoniny? Serotonina natomiast, jest hormonem tkankowym, który jest aktywny między innymi w ośrodkowym układzie nerwowym, który wpływa na nasz nastrój.

5.      Jedzenie bananów wpływa pozytywnie na gospodarkę wodną w organizmie człowieka (100 gramów miąższu zawiera ok. 74 gramów wody).

6.      Banany zawierają znacznie więcej węglowodanów niż inne owoce, dlatego są świetnym źródłem energii szczególnie dla aktywnie fizycznych osób.

7.      Banany zawierają błonnik. Jego ilość nie jest wielka (ok 2 gramów w średnim bananie wielkości 250g), ale ma on zbawienny wpływ na przemianę materii.

8.      Kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest istotne dla naszego zdrowia – stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.

9.      Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

   Tomasz Skwierczyński